diumenge, 4 de setembre del 2011

Coses de xiquets i xiquetes

–Roseta, corre que ofeguen a la teua néta!!!! 
Cridava tota espantada la tia Conxa, la dona del cabo, dels forestals del terme d´Oliva, al temps que corria pel carrer del Carme vers el carreró on vivien Roseta i la seua néta Teresa. 
Roseta no s'ho podia creure; ella havia acompanyat la seua néta de quatre anys a l'Hort de Palau, l'havia deixada al carrer Sant Joaquim on estava l'escola dels cagons, i allí estava fora de qualsevol perill. 
Aquell curs –parlem del 1943-44– la mestra dels menuts era Doña Maria; els majors tenien a Don Fernando, Don Tomàs i Don Vicente, entre altres. 
–Què passa Conxa? 
Doña Maria s'ha tornat boja i té a la teua néta agafada pel coll, els peus no li toquen terra i ja està de color blau!
Bona era la meua besàvia; ella era la que portava la casa endavant, i no hi havia de consentir que cap mal li passara a la seua néta Va córrer carrer avall, fins arribar a l'escola i poder mamprendre a Doña Maria. 
Teresa va veure arribar a sa uela, quan ja li faltava l'aire, i va pensar: “Ja estic salvada”. I així va ser de moment, perquè una vegada calmada la uela, la néta va pagar les conseqüències.
–I tu…! al “quarto de les rates”!
Baix l'escala hi havia una habitació menuda i fosca. On, dins dels cabets dels xiquets i xiquetes, passaven les coses més horribles. No sé el temps que va estar allí, però li va paréixer una eternitat. 
–Clar! Com, Manolo “la Col” és el seu preferit… –comentava Teresa amb les seues amigues.
Barallar-se amb ell havia estat una ofensa molt greu i molt difícil de digerir per Doña Maria.
Menys mal que més endavant guanyaren un premi de l'ajuntament, compartit amb Pilar Navarro i un altra amiga. El premi consistia en una invitació per a les tres, al cine d'Olímpia acompanyades pel senyor alcalde, davant la mirada envejosa de Manolo “la Col” que, als quatre anys, per a ma mare era el mateix dimoni. Coses de xiquets i xiquetes, és clar!
Curs 1943/44 a l´escola dels cagons del Hort de Palau
Aquesta foto pertany a l'anècdota "Coses de xiquets i xiquetes", la mestra és Dña. Maria, i el xiquet del seu costat Manolo "la Col", la protagonista Teresa "del Carrerró" està situada a la primera fila.