dissabte, 19 de novembre del 2011

Els fesols de careta

La fesolera comuna (Phaseolus vulgaris) es va introduir prou ràpidament i, com a prova, Cavanilles esmenta en molts llocs les produccions d'aquest llegum. Trobem cites d'esta planta a nombrosos pobles del País Valencià, tot i que, pel testimoni de Cavanilles, pareix estar menys escampada que la dacsa. El nostre botànic arribà a dir que a Borriana resulta usual l'obtenció de dues collites de fesols a l'any. 
De bell nou ens trobem amb una denominació medieval que ja era utilitzada a la València del segle XIV per Francesc Eiximenis, segurament per anomenar altres llegums de gra, pertanyents a la tribu de les Phaseolies, d'origen euro-asiàtic, com el fesol d'Egipte (Dolichos lablab) o més probablement els fesols menuts, fesolets o fesols de careta (Vigna sinensis), el fesol de Mungo (Vigna Radiata) etc. J. Quer assenyala que el conreu de la fesolera americana era molt important a mitjans del segle XVIII a Catalunya i Aragó, segons J.V. Maroto Borrego professor de la Universitat de València en el treball Les plantes americanes d'ús agrícola a les observacions de Cavanilles
Els fesols de careta, de la careta o «caretos» són típics, al País Valencià, de les comarques de la Ribera, de la Costera, de la població d´Oliva –una illa en la comarca de la Safor–, de la Marina Alta i de les Illes Balears. 

Refrany sobre els fesols de careta
«Es miren com els fesols de careta». 

Antiga copla
En este poble d’Oliva 
passen coses molt regrans, 
van per fesols de careta... 
i els ixen els escolans.

Gastronomia
S'utilitzen per fer l'arròs al forn d'estiu i per al plat típic d´Oliva, les pebreres farcides, entre altres guisos.

Seqüències d'un drama casolà

Resum de les fases clàssiques del pare (o de la mare) quan el xiquet (o la xiqueta) no creu ni a la de tres: 
1) Enquetar-se. 
2) Acaçar-lo. 
3) Sampar-lo. 
4) Mampendre-lo
5) Caixcar-li un calbot. 
6) Pegar-li un batecul
i 7) Marmolar-lo mentre plora.