dilluns, 19 d’agost del 2013

L'aigua dels motors

Sifonà de la travessia Sant Roquet
A la Travessia Sant Roquet es pot vore una sifonà alta que habitualment roman seca. Es tracta d'una torre de l'alçada de dos homes, i que presenta unes anses al costat que dóna al camí per a què hom puga accedir fàcilment a la part superior. L'hort del costat ja no es treballa, sembla que des de ja fa prou anys, i aquest abandonament accentua l'aspecte descuidat que esta construcció hidràulica presenta. 
Com que jo no visc a Oliva, no passe per ahí tan sovint, però recorde molt bé com era la imatge d'aquest indret en la meva joventut. Els dies que els xicons anàvem en bicicleta a la mar, o quan anàvem a treballar a l'hort (la Canyà, la Bomba...), sempre veiem el camí embassat als peus d'este repartidor. La basca pròpia de l'estiu quedava mitigada durant uns instants mentre et deixaves esgitar per les rodes pedalant amb suficient velocitat sobre l'aigüerol. En efecte, els inevitables clavills d'aquesta construcció totalment popular deixaven sumar una aigua neta i fresca. Si decidíem parar, llavors podíem pujar i beure d'aquell broll refrescant, fresc, inesgotable, i no t'importava baixar mig xopat. Què bona estava l'aigua!
Motor prop del camí de les Jovades
I és que abans l'aigua de rec era un element habitual al terme, Tranquil·lament podies eixir de casa sense la botija perquè, en arribar al tros  segur que no massa lluny trobaries algú regant i podies abastir-te d'aigua per beure mentres fees el teu jornal. Fins i tot, si no trobaves aigua circulant, per una vegada que begueres de qualsevol viver o capella neta no passava res. Els tractaments fitosanitaris i altres porqueries encara no havien arribat a amenaçar la majoria dels tolls i altres remanents d'aigua. Era tan corrent trobar-te amb l'aigua de rec per qualsevol lloc que ningú li donàvem la importància que veritablement té. Els motors de rec han estat el mitjà més estés de regar els tarongers. Tot el terme d'Oliva està puntejat d'aquests enginys. Jo no els conec tots, ni molt menys, però sí que alguns noms se m'han quedat per sentir-los a mon pare i altres llauradors: El motor de Navarro (allí estava Santperet, el sequier), el motor del Catiu, el més cabdalós amb les seues dos valuoses files (i de sequiers el tio Ferrillo i el Serrat), el motor de Bertomeu (allí estava Campana), el motor de Celestino (amb la Cabra), el de Castelló (amb Vicentet de Pallisser), el motor de Sendra, el de la Grauera, el Salt...
Aquestos motors tenen una part que sempre m'ha paregut misteriosa. Estant amb mon pare al motor del Catiu, recorde que la sala on estava la maquinària era un lloc força misteriós on els xiquillos no podíem ni pensar en assomar-nos. Una calavera en la porta de ferro de l'entrada ens ho advertia clarament: "Alto Voltaje". Allí dins l'electricitat es convertia en un rumor atemoridor que feia treballar les bombes i traure l'aigua de les entranyes de la terra. Després, mitjançant una sèrie de tuberies, sifonades i repartidors, l'aigua aconseguia aplegar allà on estava el trenc. Era un trajecte, insondable, màgic: més d'una vegada em quedava mirant una sifonà solitària que duia aigua sense saber d'on venia ni a on anava. 
Motor de Celestino Mas. Davant, un bufador
Em ve a la memòria quan mon pare m'enviava a regar a la Plana per la nit. Jo anava en bicicleta pel camí Collado, passava pel costat del cementeri amb recel (sempre he sigut prou porigós) i arribava, en mig del silenci de les nits d'estiu, a l'hort. Deixava llavors el cabàs i el llagó on no es pogueren banyar, comprovava amb la pileta que els tapons estaven ben encarats i seia al costat de la capella per on arribaria l'aigua. Amb la foscor serena de la nit estrellada, a poc a poc les siluetes dels tarongers mostraven tots els detalls. De ves en quan allà lluny s'escoltava una motet, o el lladruc d'algun gos, o com les granotes dels vivers del veïnat raucaven. Podien passar tranquil·lament hores si el rec anava retrassat. En mig de l'avorriment, ajupia el cap dins la sifonà i cridava cap el forat per on vindria l'aigua: "Eho!" i, si la longitud del tub era considerable i a més a més no hi quedava aigua de recs anteriors, l'eco que et tornava donava un poc de temor, amb aquell so regolfant des d'altres capelles i bufadors.
Repartidor
I, de sobte, uns glops llunyans reverberaven cap on jo estava. Al principi quasi inaudibles, però poc a poc més evidents. Era l'aigua que s'aproximava per iniciar el meu torn de rec. Ahí el cor em bategava amb força: podria eixir algun fardatxo o vés tu a saber quina cosa fugint del cabdal. Amb la pileta aconseguies vore el nivell de l'aigua al fons de la tuberia mentre que les lleis de la física de fluids es concretaven convertint la sifonà en vas comunicant. El líquid rebossa finalment el tabiquet interior i comença a omplir tota la resta de la capelleta.
Capella
Una vegada que l'aigua començava a regar un frau, me n'anava al final per esperar l'aigua. El remor de la fila eixint de la canal donava la música a la clara negror de la nit estiuenca. Fora d'aquest soroll, silenci. Esperar. Al cap d'alguns minuts, les fulles seques començaven a menejar-se. Era l'aigua que estava aproximant-se i em demanava anar a canviar el tapó. Poc després arribava el sequier amb la seva "motogucci", i l'enorme clau anglesa per obrir les vàlvules per preguntar-me si tot anava bé, i se'n tornava a anar si encara quedava molt de tros per regar.
Quan arribava el penúltim frau, el sequier calculava el trenc per arribar a l'hort que tenia el torn a continuació: "Bo, me'n vaig a tallar l'aigua, que ja ho tens bé". Jo tornava a quedar-me a soles, amb la companyia del llagó i del soroll de l'aigua, fins que, poc a poc, el cabdal comença a minvar coincidint amb l'arribada de la llengua d'aigua al final de l'últim frau, la vora. 
Bé. Ja tenim la Plana regà. Nugar el cabàs i el llagó a la bicicleta, i cap a casa a dormir.